Ben je eenmaal veel bezig met fotografie en merk je dat het je steeds beter af gaat, dan wil je je werk laten zien – niet in de laatste plaats om klanten te trekken! Tegenwoordig is een eigen domeinnaam snel en goedkoop geregistreerd, dus wat houdt je tegen om een eigen website op te zetten? 7 tips!
.
Heb je eenmaal een domeinnaam en hosting geregistreerd, dan moet er een mooie website op komen. Maar je bent fotograaf, geen websitebouwer. Hoe dan? Via platformen als WordPress, Wix en Showit maak je tegenwoordig een eigen website met behulp van templates die je zelf gemakkelijk aan kunt passen. Kies voor een design waar je foto’s goed in uitkomen én dat goed bij je past, zowel qua kleuren als qua layout.
.
Duidelijkheid is altijd fijn. Maak het je websitebezoekers daarom makkelijk: dit is wat ik doe, dit is wat je kunt afnemen bij mij, en dit is wat je krijgt. Niet meer, niet minder! Overstelp eventuele klanten niet met te veel informatie en wees vooral volledig. Bezoekers haken al snel af als ze niet weten waar je woont of waar je werkgebied is, of als ze geen tarieven kunnen vinden.
.
Zorg dat het portfolio op je website je beste werk bevat én goed weergeeft wat eventuele klanten van je kunnen verwachten. Je website is je visitekaartje en de eerste indruk is belangrijk. Wees daarom trots op je werk en zorg dat de beste foto’s direct zichtbaar zijn op je website, zodat het voor bezoekers die jou nog niet kennen, direct duidelijk is wat voor fotograaf jij bent. Plaats je foto’s op de homepage (lekker groot en eventueel fullscreen – want waarom niet?!) en maak eventueel een aparte pagina voor een uitgebreider portfolio. Doe je veel verschillende shoots, dan kun je ervoor kiezen om voor iedere categorie een apart portfolio te maken.
.
Mensen vinden het tegenwoordig leuk om te weten wie er achter een bedrijf of website zit, dus laat jezelf zien! Ook als je je richt op zakelijke fotografie is het helemaal niet raar om persoonlijk te zijn. Plaats in ieder geval één foto van jezelf op je website en tik een leuk tekstje om jezelf voor te stellen. Vind je het gek om jezelf zo op internet te zetten, koppel het dan terug naar je fotografie: waarom fotografeer je, wat is volgens jou je mooiste foto en wat voor shoots of opdrachten zou je graag doen? En misschien kun je zorgen voor een leuke foto waarop jij aan het fotograferen bent?
.
Zoals gezegd: mensen haken af als zij geen duidelijkheid vinden, en dat geldt zeker voor mensen die contact met je willen opnemen. Heb jij je gegevens niet duidelijk op je website weergegeven, dan kun je erop rekenen dat je mailbox leeg blijft. Zorg daarom dat in ieder geval je e-mailadres terug te vinden is of maak een contactformulier. Eventueel kun je er ook voor kiezen om linkjes te plaatsen naar je social media-accounts.
.
Dit is er eentje voor de gevorderden: is je website eenmaal up en running, dan kun je ervoor zorgen dat ‘ie goed gevonden wordt door Google, door middel van SEO (Search Engine Optimization), oftewel zoekwoordenoptimalisatie. Ben jij een fotograaf uit Amsterdam, dan kun je er door het gebruik van specifieke woorden en teksten op je website voor zorgen dat jouw website hoog in de resultaten komt te staan als iemand Googlet op bijvoorbeeld ‘fotograaf Amsterdam’. Dit is alleen niet per se binnen een dag gerealiseerd en er is ook niet één richtlijn voor: zo zijn links naar jouw website ook van belang voor een goede SEO en zul je ook rekening moeten houden met bijvoorbeeld titels van afbeeldingen. Het is in ieder geval de moeite waard om je eens in te verdiepen!
.
En last, maar zeker not least: wees professioneel op je website. Bied je je diensten als fotograaf eenmaal aan, dan gaan mensen je zien als een professional. Houd daar rekening mee! En dat betekent helemaal niet dat je niet mag zeggen dat je net begint als dat zo is, sterker nog: dat werkt in die situatie misschien wel voor je. Schrijf goede en duidelijke teksten, kies voor professionele foto’s en wees vooral jezelf. Laat bovendien iemand meekijken als je je website online zet: misschien kan iemand je teksten nalezen of kijken of er iets is dat hem of haar opvalt aan je site. Twee weten tenslotte meer dan één 🙂
.
Laat je e-mailadres achter om de updates in je mailbox te ontvangen!